Vo Svidníku oslávia juliánsky Silvester v skanzene

11.01.2007 Svidník

Svidník/Prešov/Humenné 11. januára (TASR) - Stretnutie na Silvestra podľa starého juliánskeho kalendára chystá v sobotu 13. januára občianske združenie (OZ) ...
Svidník/Prešov/Humenné 11. januára (TASR) - Stretnutie na Silvestra podľa starého juliánskeho kalendára chystá v sobotu 13. januára občianske združenie (OZ) Chránime kraj pod Duklou vo svidníckom skanzene.

Podľa tohto kalendára sa riadi v cirkevnom živote napríklad väčšina pravoslávnych veriacich na Slovensku.
Spoluorganizátorom svidníckeho podujatia je tamojšie Slovenské národné múzeum - Múzeum ukrajinskej kultúry, ktorému skanzen patrí. Jeho pracovníci zabezpečili od 10. h vystúpenia koledníkov s novoročnými vinšmi z miestneho súboru Makovica a ďalších ľudových umelcov. Vo vozárni v areáli skanzenu, ale aj pod holým nebom, chystajú ukážku tradičnej zakáľačky spojenej s ochutnávkou zabíjačkových špecialít, prezentáciu mäsových a pekárenských výrobkov od viacerých miestnych producentov.
Novoročné vinšovanie sa má stať podľa predstáv predsedu OZ Milana Cocuľu, prednostu Obvodného úradu vo Svidníku a poslanca Prešovského samosprávneho kraja za volebný obvod Svidník, novou tradíciou pre Svidníčanov a pre všetkých návštevníkov tohto okresného mesta v pohraničí. Takéto vítanie Nového roku podľa juliánskeho kalendára má byť súčasťou dodržiavania ľudových zvykov, ktoré má pokračovať na Veľkú noc, prezentáciou účastníkov tradičného júnového festivalu kultúry Ukrajincov-Rusínov, už tradičnou jesennou súťažou vo varení pirohov, ku ktorej chcú tohto roku pridať ochutnávku zemiakov.
Vítanie Nového roka podľa starého kalendára pripravujú na sobotu 13. januára už tradičným reprezentačným plesom zo Zväzu Rusínov-Ukrajincov Slovenska (ZRUS) v prešovskom hoteli Dukla. Podľa informácií podpredsedu Ústrednej rady ZRUS v Prešove Pavla Bogdana budú až dva podobné plesy v sobotu v Košiciach, ale aj v Snine, v Stakčíne.
Iniciatívy v organizácii novoročných plesov sa chytili aj súkromní podnikatelia. Napríklad v Humennom vystúpia s programom viaceré súbory z prešovského Parku kultúry a oddychu.
 

Vyberte región